Средният размер на ипотечните кредити в страната надхвърли

"...Аз съм българче обичам, нашите планини зелени..."
Post Reply
Аватар
forumadmin
Site Admin
Мнения: 546
Регистриран на: Нед Мар 28, 2004 11:30 am
Местоположение: Пред pc-to!
CONTACT:

Средният размер на ипотечните кредити в страната надхвърли

Мнение от forumadmin » Сря Авг 06, 2008 4:16 pm

Средният размер на ипотечните кредити в страната надхвърли 50 хил. евро

След известно затишие клиентите на ипотечни кредити в страната показаха неочаквана стабилност и размерът на изтеглените кредити в цялата страна отбелязва ръст от над 8% през юли спрямо предходния месец. Тенденцията е валидна в почти всички големи градове, като най-обозрима остава в София, където делът на големите ипотеки нараства рязко, сочи анализ за месец юли на КредитЦентър.

Вълната на повишение на лихвените нива от началото на месеца за първи път не повлия на поведението на потребителите и процентът на отказалите се след първоначално одобрение спада двойно – от 18% на 9%.

Средният размер на изтеглените кредити за страната за първи път надминава границата от 50 хил. евро и вече е 50 376 евро. Значителен е ръстът в столицата, където хората са теглили кредити за около 67 хиляди евро. Цифрата е съвсем резонна при актуалните цени на недвижимите имоти и фактът, че клиентите търсят двустайни жилища, чиято цена вече е над 70 хиляди евро, а финансирането, получавано от банката, все по-често покрива над 80% от цялата сума, коментират консултантите.

Продължава интересът към 100% финансиране на покупката, като над 70% от общият обем ипотеки са били кредитирани над 70%. Най-активни са хората на възраст между 25 и 35 години. Най-голям брой са кредитите с размер между 30 и 50 хиляди евро, което се дължи на все по-сериозната активност в средните по големина градове.

За първи път през юли са се появили и клиенти с молба за анализ, който да сравнява финансовата изгода от покупка на жилище спрямо живеенето под наем. Това са клиенти, които не се притесняват от разхода за жилище, а се опитват да вземат по-изгодното решение. Въпреки големият дял на първоначалните разходи и понякога по-високата месечна вноска, за над 60% от тези хора дългосрочните предимства от притежаването на дом надделяват и те теглят кредит.

„Чистата математика продължава да стои на втори план за българина”, коментира Тихомир Тошев. Според него въпреки че към момента е по-евтино да се живее под наем, хората предпочитат да се сдобият със собствено жилище.

Post Reply