Как да се предпазим от кражба на интернет адрес

За всичко което не се връзва с темите на останалите форуми!

Модератори: forumadmin, onlinehelp

Post Reply
Аватар
larry
Site Admin
Мнения: 440
Регистриран на: Чет Яну 01, 1970 2:00 am
Местоположение: Някъде в Интернет...
CONTACT:

Как да се предпазим от кражба на интернет адрес

Мнение от larry » Нед Сеп 30, 2007 8:39 am

Кратките и запомнящи се интернет имена могат да донесат милиони на притежателите си. Точно за това, както нормалните кражби, така и тези на интернет адреси (домейни) се случват много лесно и бързо. Как да се предпазите?

Компютърният консултант от Ню Йорк Ронин Иновлоки знае за всичко това от първа ръка. През юли, интернет крадец успява да получи контрола върху домейн yyy.com, който господин Иновлоки все още се опитва да си върне и не може да ползва своя емейл адрес в домейна yyy.com (name@yyy.com), за комуникация с клиентите си.

В същото време, крадецът премества услугата по поддръжката на домейна в Германия и сменя информацията за собственика с адрес във Финландия.

Експертите казват, че кражбата на интернет адреси е много често срещана. Крадците се възползват от собственици, които не са успели да предприемат съответните предпазни мерки. Целта в повечето случаи е свързана с финансова облага, тъй като в последните години домейни с кратки и запомнящи се имена станаха голяма рядкост и могат да бъдат продадени за милиони долари или да генерират големи печалби от реклама и посещения.

Някои от крадците на домейни са бивши служители на фирми, които се опитват да „изкарат” допълнителни пари или просто да си отмъстят на работодателя.

„Това започва да се случва все по-често в нашата индустрия”,казва Монти Кан, основател на една от най-известните компании предлагащи услуги свързани с интернет адреси – Moniker.com.

Боб Парсънс, собственикът на може би най-добре развитата компания за регистрация на домейни Godaddy.com, казва, че компанията му ежедневно се сблъсква с подобни проблеми, като процента на кражбите се увеличава все повече. Специалистите казват, че компаниите могат да предприемат прости мерки, за да се предпазят от кражби на домейни.

Компаниите или частни лица могат заплащат за своите интернет адреси/имена използвайки услугите на над 900 компании, които имат права за регистрация. От своя страна тези компании, наречени регистрари, заплащат малки такси за регистрацията на всеки домейн на организацията, която упълномощава за това и пази информацията за всички регистрирани адреси в интернет – ICANN.

Тази информация се използва, за да се пренасочват всички заявки подадени от потребител искащ да посети даден уеб сайт или желаещ да изпрати електронна поща до друг потребител.

След като собствениците регистрират домейните си, могат да ги продават или трансферират при друга фирма-регистрар. Например, продажбата на домейна p***.com за 9.5 милиона долара е най-голямата регистрирана през тази година.

Цените на интернет имената зависят от няколко неща. Това са самото име, неговата разпознаваемост в интернет и броят посещения, които получава това име за един месец. В този ред на мисли е редно да споменем, че не е възможно две компании да закупят и притежават един и същ домейн по едно и също време.

Голям е броят на компаниите, които страдат от кражби на интернет адреси. За пример можем да дадем и случая с домейна panix.com, през януари 2005, когато компанията губи всичката си кореспонденция по електронна поща, както и собствеността върху своето интернет име. Подобен е и случая с s**.com, който собствениците губят преди години, поради пропуснат емейл от компанията регистрар на домейна.

Експертите казват, че защитата на електронната поща използвана при регистрацията на домейните е най-важната стъпка при предпазване от евентуална кражба. Тази електронна поща заедно с друга информация свързана със собственика на даден домейн може да бъде проверена с използването на услугата whois. Това е системата, която съхранява информацията за всеки интернет адрес и проверката е безплатна.

Крадците понякога проникват в пощите свързани с домейни станали обект на атаките им, сменят паролата за достъп до този емейл, след което просто прехвърлят собствеността на интернет адреса на свое име или го прехвърлят при друг регистрар. Такъв е и случая с господин Иновлоки, чийто домейн yyy.com е откраднат, чрез проникване в електронната му поща в Yahoo!.

"Собствениците трябва да се отнасят към съхранението на информацията за своята интернет поща по начин, по който съхраняват кредитните си карти, например”, казва Джон Берихил, адвокат от компанията Медиа Па.

Други мерки за опазване на интернет адресите могат да бъдат постоянното обновяване на информацията, съдържаща се в whois за даден домейн или регистрирането на име, което е пряко свързано с компанията – на пример собственика или друг, с чието име лесно може да се направи асоциация. Това помага и при определянето на собствеността върху дадено име, ако възникне спор за това.

Специалистите смятат, че е много по сигурно използването на фирмени или платени интернет пощи, отколкото безплатни услуги от рода на Yahoo!. Това от части е защото ако след определен период от време безплатната поща не се използва, тя бива закрита, което прави и управлението и достъпа до даден домейн невъзможно.

Други проблеми, които се случват при регистрацията е когато за информация се използват данни или имена на служители, които са напуснали и в последствие могат да предявят претенции за собственост. В такъв случай е по-лесно да се установи, кой е истинския притежател на домейна, но в случаите с интернет адреси регистрирани от частни лица е много по-трудно да се направи това.

За това се препоръчва да се използват допълнителните услуги за защита и сигурност, предлагани от компаниите-регистрари на интернет имена. Това включва „скриване” на информацията за “whois” или „заключване” на достъпа до домейна, изискващ допълнителни пароли или друг вид проверка на собствеността.

При установена кражба на домейн, собственикът трябва да се свърже с регистрара на домейна възможно най-скоро. В някои случаи за връщането на собствеността върху името може да се преговаря с крадеца, в други да се вземат съответните мерки за повдигане на формално обвинение или подаване на жалба.

Ако и това не помогне, собственикът има право да повдигне обвинение и заведе дело. Но в такива случаи трябва да се действа възможно най-бързо. Ако крадецът своевременно успее да прехвърли или продаде собствеността на трети лица, тогава трябва да се подготвите за дълга и сложна борба.

В случаят с домейна на господин Иновлоки – yyy.com, не бе могло да се направи нищо на този етап, защото компанията регистратор, при която е прехвърлен домейна след кражбата, не е получила официална жалба или заповед от съда, засягаща кражбата от предишния регистратор.

След като се представят необходимите доказателства за незаконни действия свързани с процеса на трансфер на даден интернет адрес, повечето от компаниите биха се съгласили да възстановят притежанието и собствеността върху даден домейн.

Източник: bpost.bg

domainhunter86
Ламер
Мнения: 3
Регистриран на: Чет Юни 09, 2011 9:14 pm

Re: Как да се предпазим от кражба на интернет адрес

Мнение от domainhunter86 » Чет Юни 09, 2011 10:37 pm

В крайна сметка каквото и да правим, никога не можем да сме 100% сигурни. Няма 100% сигурност от човешка атака в нещо което е правен от човек ;)
Домейни и Неограничен хостинг план

Post Reply